Днес в Хасковско се разгоряха четири нови огнища, най-сериозно е край Тополовград - огънят е обхванал над 1000 дка смесена гора между селата Княжево и Срем. Евакуирани са хората, отседнали в хижа в района. За момента няма опасност за близките населени места. Има съмнения, че пожарът е умишлен, тъй като огънят е тръгнал от три различни места.

Вижте снимки >>>

Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област.

В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов.

„Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област“
, каза областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна.

Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на пожарите в региона, предаде "Фокус".

Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточинаq все още не е локализиран. Там работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград. По последни данни огънят е обхванал около 1200 дка.

Военни атакуват пожара край границата, спасен е ”Букелон” >>>

В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка. В късния следобед локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград, който бе потушен в сряда, отново се разгоря. Засегнати бяха 800 дка - лозя, храсти и сухи треви в землището на село Хлябово.

Добрата новина е, че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията. 

За следващите 48 часа в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари. Утре сутринта ще продължат да оказват подкрепа военнослужещите от Сухопътните войски, както ще се включи и тежка инженерна техника от Агенция „Пътна инфраструктура“.