Обезщетенията са отразени във февруарските сметки.

В началото на февруари „Топлофикация София“ остави на студено хиляди столичани, когато авария на магистралния топлопровод на бул. „Цариградско шосе“ стана причина да бъде прекъснато парното и топлата вода в района София – изток. Сред тях и тогава бяха живеещите в район „Младост – 1“.

Още в края на миналия месец служители на "Топлофикация София" разлепиха във входовете на засегнатите сгради съобщения, в които бяха посочени количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение, изчислени за всяка отделна абонатна станция, съобразно броя дни без топлоподаване или с влошено такова.

Сметките за парно и топла вода за февруари са достъпни онлайн и в Центровете за обслужване на клиенти, съобщават от дружеството.

Според данните на изчислителния център на "Топлофикация София" през февруари средната месечна температура е била плюс 3,1 градуса, докато през същия месец на 2016 г. средната месечна температура е била плюс 7,5 градуса.

Предвид по-студеното време през февруари тази година клиентите са потребили 418 452 МВтч топлинна енергия, докато през февруари в предходната година са отчетени 343 456 МВтч.

От потребената през миналия месец топлинна енергия за клиентите на топлорайон "София Изток" е сторнирана енергията, която е била с влошени показатели и въпреки, че е била доставяна до клиентите в дните на аварията /при временните възстановявания на топлоподаването, когато не всички потребители са получавали достатъчно топла вода или качествено отопление/ и съответно е отчетена от общите топломери в засегнатите сгради, тя не е начислена в сметките на потребителите и няма да бъде включена в изравнителните сметки.

Методиката за изчисление на обезщетенията е осъществена в няколко стъпки, отбелязани в месечните съобщения, които клиентите ще получат и клиентите могат да ги проследят в месечните съобщения, които ще им бъдат доставени в следващите дни. Обезщетения ще получат само потребителите от кварталите, засегнати от аварията в топлорайон "София Изток".