Това обяви на пресконференция управителят на фирмата за топлинно счетоводство "Техем" Милена Стоянова.

Тя уточни, че тази година софиянци са се отоплявали 185 дни (162 в сравнение с миналата година). Средно дневните температури, отчетени за сезон 2016/2017 г., са 3,34 градуса, докато за 2015/2016 г., са били 5,37 градуса.

Най-ниските средни температури са измерени през януари 2017 г. минус 5,7 градуса, докато през същия месец на 2016 г. са били минус 0,6 градуса.

Стоянова каза, че изравнителните сметки на клиентите с годишен отчет вече са предоставени на отговорните за сградите лица, а за клиентите на "Техем" са достъпни и на клиентския портал на дружеството.

Общо 49 на сто от клиентите на фирмата в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация София", т.е. през отоплителния сезон те са платили повече отколкото реално са потребители.

7% от клиентите в София са получили изравнителни сметки със сума за възстановяване или доплащане до 10 лв., а останалите 44 на сто ще доплащат на топлофикационното дружество по-големи суми.

"Различно е за различните типове апартаменти. За най-малките апартаменти разликата е около 30 лева, за целия отоплителен сезон за следващите две групи изследвани от нас имоти от 50 до 70 квадрата и от 70 до 100. Разликата е около сто лева за годината", уточни Милена Стоянова.

Недоволните клиенти могат да оспорят сметката до 30 дни от получаване на фактурата. Извънреден отчет се прави до 30 септември и  окончателните изравнителни сметки пристигат с фактурата за септември. След 1 октомври вече не са възможни никакви корекции.

Парното поскъпна от април >>>