Искането е на основание на Закона за енергетиката и Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, съобщиха от комисията. 

Тази нощ без парно останаха хиляди софиянци в жк "Белите брези", жк "Стрелбище" и жк "Красно село", както и абонатите в карето между бул.”България”, ул.”Славовица”, ул.”Луи Айер”, ул.”Хенрих Ибсен” и бул.”Гоце Делчев” в жк "Гоце Делчев". 

Топлоподаването е прекъснато заради "скъсан" главен магистрален тръбопровод в района на ул."Нишава" и ул. "Дойран".

В срок до 2 дни „Топлофикация София“ трябва да информира КЕВР относно:
  • Характера на аварията и дали спирането на топлоподаването попада в обсега на авариите по чл. 39, ал. 1 от Общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация София“ ЕАД на потребители в град София (Общите условия)*;
  • Периода на спряно топлоподаване – дата, продължителност;
  • Броя на засегнатите клиенти ;
  • Начина на уведомяване клиентите, съгласно изискванията на Общите условия, с приложени доказателства за оповестяването;
  • Предприетите мерки от страна на дружеството за отстраняване на аварията;
След получаването на исканата информация от дружеството, в съответствие със законовите си правомощия, КЕВР ще прецени необходимостта от предприемане на последващи действия, с цел гарантиране на качеството на предоставяните услуги на клиентите на "Топлофикация-София".

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази надежда подаването на топлинна енергия в засегнатите от аварията райони да бъде възстановено тази нощ. Училищата в тези райони са с намалени часове, за детските градини засега няма проблеми с отоплението, каза Фандъкова.

* Член 39 (1) Когато по вина на Продавача повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не са отстранени в срок от 48 часа, той дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението.