За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София” ЕАД е избран Георги Беловски, който е един от членовете на Управителния съвет на Общинска банка.

Предложението за смяната на ръководството беше внесено от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Иван Илиев и Орлин Алексиев с основанието, че около 90 на сто от средствата на дружеството са в КТБ, предаде БТА.

Става въпрос за 80 млн. лв., предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството.

"Уважавам решението на собственика на компанията, но не се чувствам отговорен", каза пред журналисти вече бившият директор на "Топлофикация" Стоян Цветанов.

Той посочи, че от тези 80 млн. лв. в КТБ, 50 млн. лв. били за заплащането на природния газ до ноември, а останалите - за ремонтно-инвестиционната програма.

В своя защита той каза, че от началото на март е подложен на 23 проверки и няма нито една констатация срещу него. Цветанов припомни, че решението за откриване на сметка в КТБ е взето през 2004 г. от тогавашния изпълнителен директор на дружеството.

"Диверсифицирането на средствата, които всеки ден постъпват в сметката в КТБ, тоест прехвърлянето им в друга банка, би било голям разход за компанията", оправда се Цветанов.

По време на днешните дебати общинският съветник от БСП Панайот Дончев подкрепи направеното предложение за смяна на ръководството заради "лошото състояние на Топлофикация, което се дължи на лошото управление".

По думите му към днешна дата задълженията на дружеството са  677 милиона лева.
"Не мога да си обясня как може едно такова дружество да твърдим, че работи добре, а в същото време да трупа задължения",  изтъкна Дончев.

Общинският съветник Владимир Кисьов пък изтъкна, че не вижда в доклада на стопанската комия мотиви.

"Не може да бъде критерий това, че някой си е държал парите в тази банка (КТБ), която толкова беше хвалена. Ако взимаме такова решение, имаме и други дружества съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състава”
, каза Кисьов.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви пред журналисти, че три общински дружества имат средства в КТБ. Най-много са тези на „Топлофикация София“, другите две са „Пазари юг“ и „Софийски имоти“, но при тях размерите са значително по-малки, уточни Барбалов.

Около 150 работници от Топлофикация се събраха на протест пред сградата на общината срещу смяната на ръководството.

Протестиращите издигнаха плакат, на който пише „Не” на манипулациите за "Топлофикация София”.

Ще бъде назначен конкурс за избор на нов изпълнителен директор след приключване на работата на консултанта, който трябва да предложи най-удачния модел за управление на дружеството. То е свързано с ангажименти и инвестиции в дружеството и покриване на част от задълженията”, каза Николай Стойнев.