Нарастването на минималната работна заплата е второ за годината, след като от първи януари тя бе увеличена на 360 лева.

Правителството разчита с умерения ръст да стимулира вътрешното потребление, да предотврати социалното изключване на „работещите бедни“, да се осигурят повече приходи от данъци и осигуровки. Плавното повишаване на минималната заплата е и основно средство за борба със сивата икономика, аргументира се вицепремиерът Ивайло Калфин.

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата от 1 януари до днес осигуряваше чист доход от 282 лева. От 1 юли той ще е с 16 лева по-голям и ще достигне 298 лева. По този начин нетната минимална работна заплата ще с 12 лева над определената линия на бедността („праг на бедност“).

Също с днешна дата пенсиите, отпуснати до 31 декември миналата година, се актуализират с 1.9 на сто. Изплащането им започва на 7 юли в пощенските станции.

Комисията за енергийно и водно регулиране определи от днес по-ниски цени за всички топлофикации. За София понижението е нй-малко - 6%, за Бургас - 13.5 на сто, за Велико Търново - 12 на сто.
За всички останали цените на топлофикационната услуга се понижава с между 7 и 9 на сто, каза председателят на комисията Иван Иванов.