Плащаме дългове за парно, ток и вода до 3 г. назад

stat
09:06  |  2 май 2012 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски / обновено преди 741 минути
Делото е по питане на омбудсмана Константин Пенчев, който бил залят от жалби на клиенти на ”Топлофикация”
Сн.: БГНЕС

Монополистите могат да търсят неиздължени сметки за ток, вода и парно само до 3 г. назад, реши Върховният касационен съд, постановявайки 3-годишна давност за битови плащания.
Делото е по питане на омбудсмана Константин Пенчев, който бе залят от жалби на клиенти на "Топлофикация", които имат дългове с над 10-годишна давност, пише в. "Преса".
Омбудсманът констатира, че различни съдебни състави продължават да прилагат 5-годишната давност за тези плащания, въпреки влязло в сила Решение от 22.12.2009 г., според което при тези плащания се прилага 3-годишната давност.

Въпросът е уреден в Закона за задълженията и договорите. Според чл. 110 общата давност за погасяване на дългове е 5 г. В следващия член обаче пише, че с изтичането на 3-годишна давност се погасяват изрично посочени вземания, включително и за "периодични плащания", каквито са сметките за ток, вода и парно.

Правилото, което постанови Общото събрание на гражданската и търговска колегия на ВКС, важи независимо за колко време не е плащано - неиздължените сметки може да са отпреди 10 г.
За тази година могат да се претендират вземания от 2009 г. насам, а ако са предявени през 2011 г., срокът се измества към 2008 г.

Правилото важи за всички и действа и за висящи съдебни спорове между гражданите и монополистите. Важно е да се знае, че давността не се отчита служебно от съда и длъжниците изрично трябва да се позоват на нея.

Топлофикациите в страната съдят 58 000 семейства за над 260 млн. лв.
Над 13 млн. лева е събрала „Топлофикация-София“ по съдебен ред през миналата година, а само за първите три месеца на 2012 година събраните стари задължения са 3,2 млн. лева, стана ясно наскоро.
Около 14 000 са заведените граждански и изпълнителни дела от столичната топлофикация през 2011 г., а 7000 са дела при частен съдебен изпълнител.


Последно в Бизнес


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?