Плащаме дългове за парно, ток и вода до 3 г. назад

stat
09:06  |  2 май 2012 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
Делото е по питане на омбудсмана Константин Пенчев, който бил залят от жалби на клиенти на ”Топлофикация” Делото е по питане на омбудсмана Константин Пенчев, който бил залят от жалби на клиенти на ”Топлофикация”
Сн.: БГНЕС

Монополистите могат да търсят неиздължени сметки за ток, вода и парно само до 3 г. назад, реши Върховният касационен съд, постановявайки 3-годишна давност за битови плащания.
Делото е по питане на омбудсмана Константин Пенчев, който бе залят от жалби на клиенти на "Топлофикация", които имат дългове с над 10-годишна давност, пише в. "Преса".
Омбудсманът констатира, че различни съдебни състави продължават да прилагат 5-годишната давност за тези плащания, въпреки влязло в сила Решение от 22.12.2009 г., според което при тези плащания се прилага 3-годишната давност.

Въпросът е уреден в Закона за задълженията и договорите. Според чл. 110 общата давност за погасяване на дългове е 5 г. В следващия член обаче пише, че с изтичането на 3-годишна давност се погасяват изрично посочени вземания, включително и за "периодични плащания", каквито са сметките за ток, вода и парно.

Правилото, което постанови Общото събрание на гражданската и търговска колегия на ВКС, важи независимо за колко време не е плащано - неиздължените сметки може да са отпреди 10 г.
За тази година могат да се претендират вземания от 2009 г. насам, а ако са предявени през 2011 г., срокът се измества към 2008 г.

Правилото важи за всички и действа и за висящи съдебни спорове между гражданите и монополистите. Важно е да се знае, че давността не се отчита служебно от съда и длъжниците изрично трябва да се позоват на нея.

Топлофикациите в страната съдят 58 000 семейства за над 260 млн. лв.
Над 13 млн. лева е събрала „Топлофикация-София“ по съдебен ред през миналата година, а само за първите три месеца на 2012 година събраните стари задължения са 3,2 млн. лева, стана ясно наскоро.
Около 14 000 са заведените граждански и изпълнителни дела от столичната топлофикация през 2011 г., а 7000 са дела при частен съдебен изпълнител.
Последно в Бизнес


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.