Очаква се поскъпването за бизнеса да е по-ниско от планираните преди месец 13 до 20 процента, когато протести на работодателите накараха парламента да отложи решението на регулатора.

В сряда се проведе втори национален протест на работодатели и синдикати срещу повишението на цените. Бизнесът иска решението да се отложи за след Нова година, за да може да реагира на новите условия. Според работодателите при новите цени продукцията им ще стане неконкурентоспособна и ще се наложи съкращение на персонал, а може да се стигне и до фалити. Те настояват за преразглеждане на договорите с ВЕИ и US централите.

Вчера за проверка и оценка на състоянието на енергетиката откри фрапиращи нарушения в дейността на ВЕИ, които са довели до повишение цената на тока.

С аргумента, че времето е малко и ще се работи до последно, председателят на КЕВР Иван Иванов отказа да обяви предварително параметрите на новото ценово решение.

Сегашното предложение на КЕВР е повишение на тока от 1 август с 2% за гражданите и между 13 и 20% за бизнеса. От правителството предлагат държавна помощ за бизнеса, но само на големи фирми, които отговарят на определени условия.

Не е ясно дали Комисията ще включи в ценообразуването мерките, които набеляза правителството, но все още не влезли в сила.

Иванов обаче бе категоричен, че ценовият модел, който почива върху ясни принципи на равнопоставеност и споделена отговорност, ще се запази. Единствено някои параметри ще бъдат променени.

Относно таксата за обществена добавка Иванов обясни, че може би ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите и при законовата рамка, която съществуваше до края на месец юни, но в никакъв случай не може да се върне към предишните нива от 17%.

КЕВР повиши такса обществена добавка за бизнеса с цел да покрие огромния дефицит на НЕК. Тя трябва да компенсира скъпата електроенергия, която се изкупува по преференциални цени. Това е енергията произведена от американските тецове, ВЕИ, когенерацията и биомасата.

Повишение на таксата ще има и при тока за износ.