Това каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус" по повод поскъпването на цената на тока от 1 август и вчерашния национален протест на работодатели и синдикати.

КЕВР предлага повишение на тока от 1 август с 2% за гражданите и между 12 и 20% за бизнеса. Решението ще се вземе утре на закрито заседание на комисията. От правителството предлагат държавна помощ за бизнеса, но само на големи фирми, които отговарят на определени условия.

„Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат", каза още премиерът.

На въпрос дали трябва да се отложи с една година искането на КЕВР за увеличаване на цената на тока (както искат от бизнеса), премиерът посочи, че застава зад комисията. Той припомни, че тя е избрана от целия парламент и от девет души, само двама са от ГЕРБ. За това е избрана от целия парламент, за да може като каже КЕВР - това е по тази методика цената, всички я приемаме, допълни той.

Борисов се оправда, че е направил поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да се стигне до този модел.

"Като се произнесат за цената ще я видим", каза премиерът.

Това изказване на Бойко Борисов контрастира силно спрямо друго от предишните дни, когато заяви, че не би трябвало да има повишение на цената на тока и той би подкрепил бизнеса в протестите.

Сега той отново напомни, че бизнес и синдикати не са протестирали, когато са се правели "Цанков камък" и "Белене" и са похарчени 3.7 млрд. лв. Според Борисов няма друг начин, как да се оправи финансовото състояние на НЕК и БЕХ, които са пред фалит.

Защо не се протестира, когато се подписаха договорите с американските централи?, запита премиерът.

Във връзка с протеста за цената на тока министър-председателят заяви още, че при демокрацията може да се протестира.