Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото", декларираха работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Искаме отлагане на новото ценово решение за електроенергията за 1 януари 2016 г., коментира на обща пресконференция на работодатели и синдикати Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

Панацеята очевидно е либерализацията на енергийния пазар, която така или иначе ще се случи от януари 2016 г., добави Иванов.

Представителите на работодателите коментираха още, че досега "сметката" у нас винаги е плащана от индустрията.

По БНР Евгени Иванов мотивира решението за новите протести с присъединяване на ВЕИ с биомаса към електроенергийната система въпреки договорката да не се приемат никакви нови оператори.

В Европа токът за домакинствата е четири пъти по-скъп от този за индустрията, а в Германия дори шест пъти, дадоха пример от работодателските организации. Не можем да приемем, че ще имаме втората най-скъпа добавка "Задължение към обществото" след Дания.

Основните проблеми идват от преференциалните производители, каза Константин Стаменов - председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му липсва убеждението, че са открити всички незаконни производители на ток от ВЕИ, както и, че комбинираното производство на ток е високоефективно.

Искаме отлагане, с колкото време им е необходимо, за да се премахнат проблемите, коментира Теодор Дечев от АИКБ. По думите му ЕК вече се е произнасяла по отношение на други държави, че дългосрочните договори за изкупуване на ток на преференциални цени противоречат на общностното право.

Ние сме за промяна на ценовия и пазарен модел, коментира Камен Колев от БСК. По думите му не е редно да се прилага разходния принцип на ценообразуване. Той не стимулира дружествата да намаляват разходите си, а да ги "обосновават" и да искат покриването им чрез цената, която плащат потребителите, отбеляза той.

За да бъдат чути исканията им, работодатели и синдикати организират национален протест на 29 юли, като досега инициативи са планирани в 29 града от над 1000 фирми.

В София протестът ще бъде пред Министерски съвет. Ще бъде проведено шествие от бул. „Александър Дондуков” до сградата на КЕВР и оттам по ул.„Г. Раковски” и бул. „Руски” до парламента, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Шествия ще се проведат и във всички областни центрове пред областните управи.

На 26 юни вече се проведе протест със символично спиране на работа за един час.

Структурите на КНСБ ще участват в организацията и осъществяването на протеста, обяви заместник-председателят на синдиката Николай Ненков. По думите му приетата със законодателни промени такса от 5 процента, която трябва да внасят в специален фонд производителите на ток "поставя на колене" производители като държавната ТЕЦ "Марица изток" 2, която и в момента е на загуба.

Ще бъдем много повече от първия път, каза Евгений Иванов и коментира, че протестът е на "индустрията срещу мафията".

Предвижда се спиране или намаляване на енергийното потребление, както и засилено присъствие по улиците. Целта на протеста не е срив в енергийната система, а да се намерят механизми да се изчистят онези преференциални производители, които не би следвало да са такива, коментираха организаторите.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?