От компанията обясниха, че месечните сметки за ток на едно четиричленно семейство ще се повишат средно с около два лева. От дружеството коментираха, че все още не са видели предложенията за изменение на цената от останалите участници по веригата - Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор, предаде Дарик.

От компанията имат нужда от 333 млн. лева приходи за развитие и поддръжка на мрежата, обясни експертът Гочо Чемширов. "Ако тези приходи на нас не бъдат одобрени, те ще увеличат цената на крайния потребител с 5,12%", уточни той, като изтъкна, че увеличението може да бъде и по-голямо.

"Следващата голямо предизвикателство и за нас и за регулатора е как тези необходими 333 млн. за експлоатация и развитие на мрежата ще бъдат разпределени между отделните ползватели. Нашето предложение като експерти е да бъдат разпределени като цени - цена за достъп до мрежата и цена за преносимост по мрежата. За битовите потребители предложението ни е да остане същия принцип, който действа и в момента, цената за достъп върху киловатчас използвана електроенергия", заяви още Чемширов.

"Новото в нашето предложение е, че цената за достъп на бизнес потребителите предлагаме да бъде цена за един киловат за един ден необходим капацитет от мрежата", допълни той.