От това увеличение 7.2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за дружествата на ЕVN ще останат 10.7 на сто, съобщи БТА. С повишението дневната тарифа трябва да стане 18 ст., а нощната 11 ст. за киловатчас.

Това е така, защото внесените от EVN заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа, казаха от компанията.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите.

С предложенията на ЕVN за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха още от дружеството.

Предишното правителство наложи на ДКЕВР на два пъти да понижи цената на тока. Тогава експерти алармираха, че това ще доведе до нестабилност в системата. През юли цената на електроенергията бе повишена средно с 3%.

Преди дни служебният енергиен министър Васил Щонов заяви, че за да се балансира системата в енергетиката, токът трябва да поскъпне с над 50%. Той обаче подчерта, че това трябва да стане плавнос поносими за хората темпове.

Преди седмица правителството поиска оставката на трима от членовете на ДКЕВР, включително и на шефа й - Боян Боев. Кабинетът обвини регулатора, че е действал погрешно и е допуснал натиск с понижението на цената на тока. Първоначално тримата отказаха да се оттеглят, по-късно Боев и Лилия Младенова все пак подадоха оставка, но Еленко Божков настоя, че няма да напусне поста.

Не сме внесли предложения за промяна в цените на електроенергията, заяви преди първото заседание на Енергийния борд управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев.

Запитан дали "Енерго-Про" ще внесе в ДКЕВР подобно предложение той припомни, че когато е трябвало в срок и по закон компанията му е внесла заявление, но то не е било отразено от регулатора в обема, който компанията е желаела.