Покачването на цената на тока не е единственият начин да се запълни дупката в НЕК. Искаме да видим дали ще има реформи, обясни Тодорова.

Дълговете на НЕК са над 4 млрд. лв. Компанията не успява да се разплаща с тецовете, а те с мините. Дни преди края на годината избухнаха миньорски стачки заради неразплатени заплати.

"Повишаването на цената зависи от реформите в сектора. Ако нещата останат така, ще има увеличение, но не може да се каже с колко. Моделът в момента не предполага раздвижване на сектора", поясни още Тодорова.

Тя добави, че дружествата спазват сроковете за отчитане, защото са й предоставили декларации за отчетите си. Преди дни премиерът Борисов нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни.

Именно по-дългият срок на отчитане на сметките за ток взривиха обществеността преди 2 г. и доведоха до оставката на първото правителство на Борисов. Тогава политици от ГЕРБ заподозряха, че това е целенасочена атака, в която са използвани ЕРП.