Най-голямо е увеличението за абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.

Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на средно напрежение, е в размер на 2,2%. Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на високо напрежение, е в размер на 1,6%.

Регулаторът трябваше да обяви увеличението на цената на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес.

На предишното открито заседание граждани замеряха с яйца членове на ДКЕВР. Политически партии също се опитаха да "яхнат" протести срещу увеличението на цената на електроенергията.

Днес премиерът Георги Близнашки обяви, че едно плавно нарастване на цените на тока е неизбежно.

"Въпросът е това да бъде направено разумно при един широк консенсус в нашето общество", посочи той.

Според ДКЕВР сегашното увеличение на цената на тока ще покрие едва 20% от "дупката" в НЕК, която е в размер на 1 млрд. лв. годишно. За да бъде стабилизирана системата, токът трябва да поскъпне с 50%.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви по-рано днес, че не е задължително токът да поскъпва на всеки 3 месеца, въпреки че ДКЕВР ще разглежда този въпрос.

Той призна, че през предишни години е имало правителствен и политически натиск върху регулатора относно цените на електричеството. Министърът обаче отказа да отговори, имало ли е такъв при сегашната ситуация.