ДКЕВР предлага цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9%. Това се прави с оглед ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия.

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Още преди дни ДКЕВР обяви, че поскъпване на тока от 1 октомври ще има, но вероятно цените на парното и топлата вода ще останат на същите нива. Експерти обаче очакваха поскъпването да е около 7-8%.

В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена.

Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН е в размер на 2.2%.

Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размер на 1.6%.

По този начин се създават предпоставки за либерализиране на пазара на електрическа енергия, заявяват от ДКЕВР.

Енергийните помощи ще са равни на увеличението на цената на тока, обеща социалният министър Йордан Христосков.