Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза в парламента, че се водят трудни преговори с централите за финално подписване на договорите, с което да бъде намалена цената за разполагаемост, която НЕК заплаща. Ефектът от тази мярка ще е икономия от 1 млрд. лв. за оставащия период на действие на договорите.

Миналия месец НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Новите условия влизат в сила, след като НЕК плати задълженията си. Министърът уточни, че НЕК е приела да изплати старите задължения към американските си партньори от 600 млн. лева.

Коен каза, че част от текстовете на договорите се съгласуват в момента с Комисията за енергийно и водно регулиране.

Прогнозите за поскъпване на електроенергията с 30-40 на сто са нереалистични, заяви междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че цената на тока ще бъде определена в края на юни след обществено обсъждане.

Такива повишения, може би, някои хора ги искат, но не са реалистични. Цялата комисия продължава работата. Открито заседание, след това ще има закрито заседание, обществено обсъждане и едва накрая – в края на месец юни, ще бъдат с решение определени цените. И електроенергийната борса, която в България се очаква да заработи през следващата година, ще докаже, че поскъпване на тока с 40% не е реално, каза още председателят на регулатора.

Стартът на борсата, по думите му, ще окаже положителен ефект както върху потребителите, така и върху енергодружествата, които трябва да влязат в една наистина конкуренция помежду си, по думите на Иванов. 

Вече е проведена среща с представители на скандинавската компания, която ще е оператор на енергийната борса у нас, каза той.

Октомври-ноември-декември са предвидени за провеждане на тестови изпитания, а от началото на 2016 година борсата се очаква да заработи.