"Плащанията са съгласно решение на Арбитражния съд в Париж, оповестено през миналата седмица. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че нито стотинка няма да се увеличи цената на тока заради изплащане на задължение за придобиване на изработено от "Атомстройекспорт" имущество."

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БТА.

По думите му в рамките на следващите години НЕК постепенно трябва да изплати задълженията си за АЕЦ "Белене", така както и за "Цанков камък". Това са задължения, които НЕК трябва да плаща от своята печалба, а не чрез цената на тока, подчерта председателят на КЕВР. Те няма да бъдат включени като разходи в ценообразуването, добави той.

Същото мнение изказа преди дни и енергийният министър Теменужка Петкова. Цената на електрическата енергия няма да се повиши заради решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене“, защото НЕК ще получи реален актив, каза тогава Теменужка Петкова. Според нея реална щета за България няма.

Българската Национална електрическа компания бе осъдена от Арбитражен съд да плати 620 милиона евро на руското дружество "Атомстройекспорт“ заради спрения проект за АЕЦ „Белене“.

Според изявленията на българската страна НЕК дължи 550 млн. евро за поръчаното през 2008 г. и произведено оборудване. Дължат се просрочени лихви, които възлизат на 167 хил. евро на ден.