Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз каза пред журналисти в град Бурса, че поради сушата силно са намалели водните ресурси в язовирите, особено в областите на Източен и Югоизточен Анадол, предаде БТА.

"При това положение няма как да не изпитваме недостиг на електроенергия. Поради това възнамеряваме да внасяме електричество от България, а също от Иран и Грузия. По отношение на Иран имаме готова инфраструктура с капацитет 400 MW," обясни турският министър.

Активизирането на износа на електричество бе сочено от правителството като една от мерките за стабилизиране на българската енергетика и на Националната електрическа компания (НЕК).
По тази причина и през август 2013 г. беше намалена таксата за пренос на електричеството за износ.

"В резултат износът на електричество като цяло се е увеличил със 72% от началото на мандата на правителството", обясни преди дни зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов.

По негови данни производството на електрическа енергия се е повишило с почти 7 на сто от началото на годината.

В началото на месеца директорът на Електроенергийния системен оператор Шишман Чаушев поиска от енергийния регулатор двойно увеличение на цената за пренос, защото има недостиг на средства за изпълнение на дейността по пренос на електричество.

Това, освен диспечирането на мрежата, е сред новите задължения на оператора след разделянето на дейността му от НЕК.

Чаушев не очаква повишаването на таксата да се отрази върху износа на електричество.
За цената на тока трябва да реши Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.