Тя допусна такава възможност, докато говореше за съветите на Световната банка към страната във връзка с "отварянето" на пазара на електроенергия, което трябва да започне от началото на 2016 г., предаде БНР.

"Световната банка препоръчва процесът по либерализирането да бъде въведен плавно. Основната причина е, че в България има една голяма част от битовите потребители, които са определени като енергийно бедни, които няма да могат да понесат евентуално увеличение на цената на електрическата енергия. Затова ще има разговори със социалното министерство", каза Петкова.

Попитана значи ли това, че цената на тока ще се повиши, тя каза, че едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза.

След това обясни, че опитът от други държави показвал, че в първите месеци след либерализирането на енергийния пазар имало леко повишение на цените, но след това те падали под нивата отпреди либерализирането.

"Каква ще е цената ще определи пазарът. Виждам определени нотки на оптимизъм във финансовото състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ)", каза още Петкова на въпрос за състоянието на Националната електрическа компания.

Тя даде пример с финансовите отчети на БЕХ за миналата и към края на септември 2015 година, от които се вижда "лека тенденция на подобряване на финансовото състояние".

Например оперативната загуба на НЕК е намаляла със 106 млн. лева и към края на септември 2015 г. е 218 млн. лв.

"Няма никакви основания за притеснение, свързани с доставките на газ към България", каза още Теменужка Петкова на въпрос възможно ли е повторението на сценария от 2009 г., когато страната изпадна в газова криза след спирането на доставките на синьо гориво от Русия за Украйна.

Петкова обясни, че в момента налягането в газопреносната мрежа е нормално, а страната има два различни плана, които могат да бъдат приведени в действие в случай на проблем с доставките.

Единият е свързан с преминаване в режим на максимален добив от "Чирен", а другият – с механизъм за транзит на природен газ от Гърция за България.

"Към този момент не е налице никаква причина за опасение по отношение на сигурността на доставките и транзита за България", заяви Теменужка Петкова.

Преди няколко дни министърът на енергетиката също декларира, че няма риск за доставките на природен газ у нас и транзита към други страни.