Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди спешна проверка на отчитането на сметките за ток, за да не бъдат надути сметките на хората по празниците. Това стана, след като вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е получил сигнали за срокове за отчитане на сметките от 40 дни.

Не съм съгласен електромерите да се отчитат на 3 или 6 месеца и да се плащат прогнозни сметки. Новите технологии позволяват да се сменят електромерите с такива с дистанционно отчитане, те дори позволяват и домакинството да следи сметките си”, коментира днес пред Нова телевизия председателят нa Комисията по енергетика в Народното събрание и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Той коментира, че "филма с отчитането вече сме го гледали през 2012 г.", защото и сега има серия от почивни дни. По думите му ЕРП-тата трябва да са предупредени, че няма да се позволи да фактурират повече от 30-дневен период и ако го направят ще бъдат наказани с цялата сила на закона.

Според Добрев имат база от последните сметки за ноември и могат през декември да направят сравнение. Той обясни, че ако в тях има по-висок процент, това означава, че ЕРП-тат не са си свършили работата.

Междувременно Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира по повод повдигнатата вчера на заседанието на Министерския съвет тема относно контрола върху електроразпределителните дружества за спазването на сроковете за отчитане на месечните сметки за ток, се казва в съобщение на комисията. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се направи проверка на отчитането на месечните сметки за ток.

От КЗП напомнят, че периодът на отчитане на количеството електрическа енергия (не по-дълъг от 31 дни) изрично е посочен в правилата за измерване на количеството електрическа енергия. В случай че има потребителски жалби в КЗП или ДКЕВР, че не се спазва задължението срокът за отчитане да не надвишава 31 дни, КЗП би могла да разгледа случая като прилагане на нелоялна търговска практика.

Комисията ще направи проверките на 29 и 30 декември.



Експертите на контролния орган са анализирали общите условия на всички електроразпределителни и електроснабдителни дружества. В резултат на осъществявания контрол КЗП има заведени няколко колективни иска срещу ЕРП във връзка с установени неравноправни клаузи в общите условия към договорите за пренос и продажба на електрическа енергия. За по-голямата част от тях има окончателни решения на съда в полза на комисията, респективно - на потребителите.
Единствено за исковете срещу ЕРП по отношение на две неравноправни клаузи има произнасяне на първа инстанция, като се очакват окончателни решения на съда в полза на потребителите и за тях.