Това каза пред журналисти Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от БТА.

България влиза в ситуация на предизборна агитация, обаче българската енергетика се придвижи значително напред, каза Иванов запитан за различните становища на ГЕРБ и БСП за състоянието на енергетиката.

По-рано днес бившият енергиен министър Румен Овчаров обяви, че България дефакто е в "режим" на тока. Вчера пък съпартийците му от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев атакуваха правителството на Борисов, че не успява да се справи с кризисната ситуация в енергетиката.

Националната електрическа компания беше финансово оздравена, тя беше с текущ дефицит от повече от 600 милиона лева. За две години започна либерализация на пазара на електроенергия и беше извършен реална газова диверсификация, чрез двата интерконектора с Гърция и с Румъния, каза още шефът на КЕВР.

По думите му екипи на КЕВР и Министерството на енергетиката не са установили нарушения на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) при отчитане не електромерите. Проверката бе назначена поради съмнения на хората, че в студа могат да получат надути сметки.

Ако екипите на ЕРП-та не са успели да проверят електромерите в селища без достъп заради тежката зима, санкции няма да има, защото това са форсмажорни обстоятелства, беше категоричен председателят на КЕВР.
Иван Иванов добави, че одобрява идеята на трите ЕРП-та сметките за ток да се разсрочват.

Според Иванов в бъдеще може да се помисли и за промяна на схемата за енергийно подпомагане за отопление, защото е очевидно, че тази помощ се оказва недостатъчна при тежки климатични условия.

Нормално е в такива зима да не се сменят електромерите и да не се правят ремонти на мрежата. Причината е, че прекъсванията на тока могат да се определят от хората като аварийна ситуация. Нашият апел към трите ЕРП-та, на който те откликнаха, е да не правят ремонти на мрежите, каза Иванов.