"Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, подписани за природния газ. Не знам как вървят нещата при настоящите преговори”, каза дипломатът пред Нова телевизия, цитиран от "Фокус" и КРОСС.

Той призова за пълна прозрачност по отношение на тези пари, "за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество и това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ".

Посланикът заяви, че за 1000 кубически метра природен газ в САЩ се плащат 100 долара, а в България - около 500 долара.
"Не познавам детайлите между "Газпром" и Европейската комисия, както и отношенията между "Газпром" и България, но смятам, че както американските компании, така и те трябва да работят по открит начин", заяви Уорлик.

Той коментира, че отношенията между България и Русия са изключително добри и според него те няма да се променят.

В края на август България и "Газпром" се договориха до 15 ноември да се подготви и подпише нов договор за доставка на природен газ от Русия, който ще важи от 1 януари. Дотогава пък доставяният газ ще е по-евтин с 11%.
Ще се подпише и инвестиционното споразумение за "Южен поток".
Първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 г.

Спорът за т. нар. тайни договори за доставка на природен газ, сключени от бившия министър Румен Овчаров бе особено интензивен през 2010 г., когато с тях бе обяснено поскъпването на горивото. Става дума за договор от 2006 г., предвиждащ плавно повишаване на цените от 83 долара за 1000 куб. метра до пазарните.

В интервю за "Труд" днес самият Овчаров отговоря с подобни аргументи на въпрос защо се очаква газът у нас да поевтинее с 0.5% при анонсирано намаление на доставната цена с 11%: "Това са тайни на аритметиката тип ГЕРБ. Очевидно е, че ГЕРБ доказаха, че не могат да водят преговори с руснаците. Нали си спомняте, че Трайчо Трайков, и Делян Добрев непрекъснато намаляваха цената на газа. Истината обаче е друга. Цената се повиши повече от два пъти от началото на юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, до юли т. г. Два пъти!"

Очаква се днес "Булгаргаз" да внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението си за изменение на действащите цени на „синьото гориво" от 1 октомври.

Посланик Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заме.-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.
Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев издаде указ за награждаване на отиващия си посланик с орден „Стара планина“ първа степен. Това е най-високото отличие в наградната система у нас.

Датата на пристигане на следващия посланик Марси Райс все още не е известна.