В момента нарушителите плащат около 6 стотинки и само за 3 месеца назад, поясни Петкова, която участва в дискусия, посветена на превенцията на кражбите на електроенергия и енергийни съоръжения, организирана от в. " 24 часа".

„Тези 6 ст. включват цената за пренос и задължение към обществото. Лоялните клиенти плащат около 13-15 ст. на киловат час. Това е недопустимо. Според мен проблемът идва през 2014 г., когато бившата КЕВР приравнява тези кражби към технологичните разходи, които се заплащат от електроразпределителните предприятия”, каза ресорният министър.

Тя допълни, че тези санкции са правомощия изцяло на КЕВР и, за да се стигне до подобна промяна, трябва да се променят правилата за търговия.

Според Петкова щетите от кражби на ток са за милиони левове всяка година и за тях плащаме всички, а няма осъден за това, или ако има той не е в затвора.

Кражбата на електроенергия е в Наказателния кодекс и може да с санкционира с лишаване от свобода.

"Нямам данни, колко души са понесли наказание, но е хубаво тази разпоредба да действа, защото ще има превантивен ефект", каза още министърът.

Според нея правителството е готово да работи за преодоляване на проблемите, свързани с кражбите на електроенергия, било то със законодателни решения, било с други мерки.

Все повече се говори за кражби на ток, а не за цени на електроенергия, посочи Венелина Гочева - главен редактор на вестник "24 часа". 6,5 млн. лева са преките щети на трите ЕРП от кражбите на ток за 2015 година. Всеки ден 1150 семейства остават без електричество заради кражби, припомни изчисленията на експертите главният редактор на вестника. По думите й крадците на електроенергия плащат със седем стотинки по-малко на киловатчас.

Същевременно ЧЕЗ предложи създаване на фонд за инвестиции и подкрепа за уязвими потребители чрез увеличение на санкциите за кражба на ток. От дружеството искат защита на гражданите, държавата и инвеститорите при максимални наказания за посегателства в сектора.

ЧЕЗ призовава да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура. Компанията не желае да се облагодетелства в резултат на наказанията и предлага след приспадане на присъщи, признати от регулатора разходи на разпределителното дружество, приходите да бъдат събирани в специален фонд за целеви инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или за друга кауза, определена от правителството, казаха от компанията.

Съществуващата санкция за кражби на електроенергия в България няма възпиращия ефект, който би трябвало да стои в основата на всяка санкция. Цената, по която се дотаксува, е само около една трета от цената, която плащат коректните граждани. В допълнение тя се плаща само за три месеца назад, независимо че кражбата може да е продължавала много по-дълго, посочват от дружеството.

От ЧЕЗ уточняват, че в резултат на това страдат всички. Щета понасят клиентите - битови, стопански, институции, болници, детски градини, училища, при които се прекъсва електрозахранването.