Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, по време на брифинг след закрито заседание за „Утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика”.

Решението влиза от сила от 1 август 2015 година и ще бъде в сила до 30 януари 2016 година, уточни Иванов.

Изменението на крайната цена на електроенергията за отделните дружества е ЧЕЗ - намаление с 0,63 на сто, ЕВН - намаление с 0,44 на сто, Енерго про - увеличение с 1,9 на сто, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, отбеляза председателят на регулатора, цитиран от БТА.

С повече от 5 на сто намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в "Златни пясъци".

Иванов смята, че отлагането с 1 месец на новия ценови период е позволило да се намерят резерви за коригиране на цените надолу.

Таксата "Задължения към обществото", с която се компенсират загубите на НЕК от изкупуването на скъпата енергия от ВЕИ-та, заводски централи и американските ТЕЦ-ове става 38 лв. за всички потребители, обяви Иванов. Това означава, че бизнесът ще плаща от 1ви 38 лв. за мегават, вместо досегашните 18 лв.

Тази добавка обаче не е еднаква за всички фирми, като най-малко ще плащат големите енергийни консуматори.

Предприятията, консумиращи между 10 и 30 гигават часа, ще ползват 50% намаление върху добавката и ще плащат 26 лева на мегават, а малките фирми с под 10 гигавата консумация ще заплащат 38 лева.

Общо 749 млн. ще бъдат спестени на НЕК в рамките на едногодишния регулаторен период, каза шефът на КЕВР.
Към тях не е отчетен и финансовият ефект от подписването на финалното споразумение с двете американски централи. Когато това стане, трябва да се добавят още 89 млн. лв. и това прави общо 830 млн. лв.", допълни той

В сряда се проведе втори национален протест на работодатели и синдикати срещу повишението на цените. Бизнесът иска решението да се отложи за след Нова година, за да може да реагира на новите условия. Според работодателите при новите цени продукцията им ще стане неконкурентоспособна и ще се наложи съкращение на персонал, а може да се стигне и до фалити. Те настояват за преразглеждане на договорите с ВЕИ и US централите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред bTV, че всички компании, ползващи над 30 гигавата годишно ще ползват 85% отстъпка от тази такса.

Министър Петкова уточни, че от това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ.

Вчера за проверка и оценка на състоянието на енергетиката откри фрапиращи нарушения в дейността на ВЕИ, които са довели до повишение цената на тока.