Изненадващо близо 70 000 абонати на "Енерго - Про" получиха две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни и първоначално беше обявен един и същ срок за плащане. От "Енерго - Про" обаче съобщиха, че за втората фактура срокът е увеличен с 15 дни.

Въпреки това, заради недоволството на потърпевшите, утре в 14 часа се свиква извънредно заседание на Комисията по енергетиката, на което ще бъдат изслушани представители на трите електроразпределителни дружества, съобщи пред журналисти в Хасково Делян Добрев, цитиран от БТА.

Според депутата от ГЕРБ ситуацията донякъде прилича на тази от края на 2012 г., когато много граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец. Тогава настъпиха масови вълнения, които доведоха до оставката на първото правителство на Бойко Борисов.

"Тази година ние предприехме необходимите действия - още в началото на декември миналата година предупредихме и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството", посочи Добрев.

Промените, които вероятно предстои да бъдат направени в закона, е да се повишат санкциите. В момента те са от 20 хиляди лева до 1 милион лева. Според Добрев санкции от 20 хиляди лева в този случай, който вълнува цялата страна, са недопустими, а трябва да бъдат достатъчно сериозни. Затова той предложи глобите да бъдат увеличени 10 пъти.

Моето мнение е, че минималната санкция трябва да бъде завишена десет пъти т.е. да започва от 200 хиляди лева, защото сега има възможност регулаторът по закон да прецени, че нарушението е за 20 хиляди лева, а не за повече", категоричен бе депутатът, цитиран от "Фокус".

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

"Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички", закани се бившият енергиен министър.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия. Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок. По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Според експерти в бранша обаче случаят с "Енерго - Про" е много по-тривиален. Проблемът е с финансовата ликвидност на дружеството, която се търси винаги в началото на годината. По сегашния закон токът на некоректните клиенти се спира при 2 неплатени сметки. Разделянето на сметката за месец на две принуждава всички закъснели клиенти на ЕРП да се издължат, защото рискуват токът им да бъде спрян. По този начин през януари ЕРП получава поне 30% от закъснелите вноски.