В съобщение, публикувано на интернет страницата на ДКЕВР, се казва, че предложеното намаление на цените на електрическата енергия от 5 март 2013 г. за битовите потребители се дължи на следното:
  • Намаление на признатия максимален размер технологични разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества от 15% на 12%, което намери отражение в цената за пренос на ниско напрежение.
  • Корекция на цената на Обществения доставчик, по която продава електрическа енергия за регулирания пазар, като е отразено намалението на цените на електрическата енергия на производителите, използващи природен газ като основно гориво.
  • Промяна на тарифната структура, като се създават условия за стимулиране на потреблението на нощна енергия, което от своя страна се очаква да създаде условия за по-балансирано управление на електроенергийната система като цяло.
В проекта на решение на ДКЕВР са публикувани и крайните цени на енергията за клиентите на ниско напрежение, което ще даде възможност на доставчиците на електрическа енергия да фактурират на клиентите си по една цена.

За ЧЕЗ цената на нощната енергия пада с 14,61%, а на дневната - с 5,30%. За ЕВН цената на нощната -  е понижена с 13,07%, а на дневната - с 5,84%. За "Енерго Про" нощната енергия поевтинява с 8,82%, а дневната - с 5,58 процента.
 
Тези проектопромени бяха публикувани на сайта на ДКЕВР в петък, 1 март.
 
Допълнителна информация за елементите, които са включени в цената дружествата ще предоставят на гърба на фактурата.

Предложеното намаление на цените за битовите потребители от 5 март 2013 г. не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т.нар. „миксова цена“, т.е. запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

"Взехме възможно най-компромисното решение и с възможно най-малко
опасности за технологични аварии", заяви председателят на ДКВР в оставка Юлиана Иванова.
По-евтиният ток за бита няма да е за сметка на индустрията, стана ясно още днес. А намалението на тока с 6-7 %  е изчислено до 1 юли. Засега от регулатора не се ангажираха с прогноза, но ще работят в посока да не се налага ново увеличение.

Същевременно обаче трябва да се намери решение за зелената енергия, която НЕК е длъжна да изкупува. Мощностите в момента са за над хиляда мегавата и в комбинация с топлото време и намалелият износ вече доведе
проблеми в управлението на енергийната система
на страната и наложи
спиране на блокове в няколко топлоцентрали.
Единият от обсъжданите варианти, който се подкрепя от част от ЕРП-тата
и синдикати е създаването на специален фонд. Идеята е в него да
постъпват парите от търговията с  парникови газове, а с тях да се
изкупува зелената енергия.

Миньори от двата синдиката ще протестират във вторник пред ДКЕВР за запазване на работните си места. Въпреки че ДКЕВР обяви, че няма да прави промяна, миньорите се опасяват, че комисията ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита.