Най-добре е да се поиска дерогация за всички български централи - тоест те да продължават да получават безплатно необходимите им квоти емисии парникови газове, но да ги гарантират с инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Ефектът върху крайната цена на тока от това, че от следващата година производствените централи ще трябва да купуват квоти въглероден двуокис няма да е повече от 10% в цената на едро и до 7 на сто за цената за крайния потребител. Ако бъде постигната дерогация, ефектът ще е още по-малък, заяви председателят на ДКЕВР. Той изтъкна, че проблемът е съществен и се работи за решаването му с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Според КНСБ обаче ни очаква догодина повишение на тока от 15-20% заради задължението за покупка на вредни емисии.
"Има изпратено официално искане от МОСВ до ЕС останалите неизползвани квоти след спрането на "Кремиковци" да бъдат пренасочени отново към българските централи, но дори и това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас, защото поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство, коментира Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

МИЕТ изчисли преди време, че цената на електричеството през 2013 година без дерогация трябва да се повиши с около 25%, с дерогацията ограничаваме това повишение до 11%. Данните са при цена на тон емисии въглероден двуокис от 15 евро.


От 2013-а всички въглищни централи трябва да купуват всички емисии
въглероден двуокис.
През 2013 година централите, които участват в плана, няма да купят 100% от емисиите, които са им необходими, а само 30% или дерогацията ще бъде 70%. През 2020 година обаче ще трябва да купят всички емисии. Освобождаването на централите от задължението да купуват определен процент от квотите за емисии въглероден двуокис обаче носи задължение да инвестират тези средства в собствените си компании в подходящи технологии, свързани с опазването на околната среда.