Мога да ви гарантирам, че решението, което сме взели за намаление на цените, е най-компромисното и то е смятано до 1 юли, заяви председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова, цитирана от "Фокус" и Дарик Финанс.

На въпрос дали е сигурно, че преди 1 юли няма да се наложи промяна в цената в същия спешен порядък заради проблемите в енергийната система и настоящото решение, Иванова отговори:
 
„Надяваме се да няма, но правим анализи".
 
В петък държавната комисия предложи намаление за крайния потребител от 5 март на цените на електроенергията за потребителите на ЕВН със 7,28%, за ЧЕЗ с 7.17% и за ЕНЕРГО-ПРО с 6.22%. Новите цени на тока ще влязат в сила от утре, след закрито заседание на ДКЕВР.

Представител на синдиката КНСБ настоя за повече яснота по отношение на предложените проценти за намаление. В отговор от регулатора обясниха, че няма корекция в микса на ценообразуването, като промяната се изразява в намаление на признатите технологични разходи на самите електроразпределителни дружества от 15 на 12%, но също е включено и приетото намаление на цената на природния газ от 1 януари 2013 година.

Промяната на цената на тока повече от веднъж в годината бе включено в последните поправки в Закона за енергетиката.

В отговор на въпрос защо не е бил променен миксът и не е била увеличен делът на енергията от АЕЦ "Козлодуй", Иванова отговори, че ДКЕВР е независим орган и независимо, че това е било посочено от министъра в оставка Делян Добрев, от регулатора не са дали такава прогноза.

По отношение на предложенията на синдикати и други експерти - от микса за ценообразуване за износ и за индустрията да отпаднат добавките за зелена енергия, за кафява енергия и гарантираните приходи на самите ЕРП-та Иванова посочи:
 
”Имахме предложение до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и до Народното събрание да има промяна в закона, която не беше приета относно въобновяемите източници. Повече не искам да го коментирам".
 
Въпреки това обаче тя обеща на интернет страницата да бъде качено отхвърленото предложение, за да може заинтересованите страни да се запознаят с него.

Представители на ЧЕЗ и Енерго Про заявиха по време на обсъждането, че ще претърпят загуби от намаляването на технологичните им разходи и се надяват регулаторът да промени предложеното намаление. ЕРП-та ще представят своите становища и възражения в писмен вид до 12.00 часа утре.

Предложените намаления на цените на електроенергията от 5 март няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока, увериха още от ДКЕВР. Лили Младенова, директор на Дирекция „Цени и пазари” в държавната комисия, посочи, че за сега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления.
„Рано е да се правят прогнози обаче”, предупреди експертът и заяви, че е „твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава”.

По думите на Юлиана Иванова притеснителното е това, че предвид топлото време, се изключват топлоцентралите.
Вчера Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3". Причината бе ниският износ и пониженото потребление в неделния ден. 
„Ясно е, че има неща, които трябва да бъдат променени, но те тепърва трябва да бъдат разглеждани. Това е за момента”, подчерта Иванова.

По отношение на готвената стачка на миньорите пред сградата на регулатора тя посочи, че е била учудена, когато е разбрала, че миньори ще стачкуват точно пред ДКЕВР. Според нея, миньорите нямат основание за протест срещу регулатора. 
По-рано стана ясно, че след спирането на мощности в трите ТЕЦ „Марица Изток” миньорите излизат на протест във вторник.

На обсъждането Иванова отбеляза, че ще приеме всички съвети и обеща държавният регулатор да даде повече яснота за взетите решения.
„В последните седмици обаче ДКЕВР работи с „пълна пара” и хората в нея направо „изпушват”, коментира председателят в оставка на държавната комисия.