По-рано шефът на регулатора Ангел Семерджиев обяви поскъпването от парламентарната трибуна. Той оправда "трудното решение" главно с добавката за зелена енергия.

Още преди 3 месеца Добрев констатирал, че прогнозата на регулатора е неточна, предаде БНР.
"Регулаторът можеше още преди месец да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация и да не става това изненада в последния момент", коментира министърът.
Попитан на какво се дължи допълнителното увеличение, той обясни, че при предварителната прогноза регулаторът е сметнал около 300 мегавата нови ВЕИ мощности, а в последствие са се оказали над 600 мегавата, предаде БТА.

"Ако бяха 2000-3000 или 5000 мегавата, знаете ли какво щеше да се случи с цената на тока в България - щеше сигурно да се увеличи с поне 100%. 12 000 мегавата подписани договори по реда на закона за ВЕИ от 2007 г., целият свят се изсипа тук да инвестира в зелена енергия, допълни той и припомни, че от май миналата година са спрени всички ВЕИ проекти и няма нито един нов договор.

Той обясни, че от цялото увеличение на цената на електроенергията с 13 процента от 1 юли, 8 на сто са за зелена енергия.

По думите му, ДКЕВР е независим регулатор, и въпреки че виждал, че прогнозата е грешна, никога не се месил в тяхната работа.
"Ако не го бяха направили, а бяха оставили 10% увеличение, тези 3% отново щяха да са за сметка на Националната електрическа компания, която, знаете в какво състояние е. Това щяха да са допълнителни 130 до 150 милиона лева загуба за нея", пресметна министърът.

Във връзка с получен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството сигнал за съмнения за незаконосъобразност при издаването на разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации е разпоредена проверка, съобщиха междувременно от пресцентъра на министерството. Проверката ще обхване издадените през последните два месеца актове.

Добрев: Бягал съм само от кучета

Междувременно Добрев отрече да си е тръгнал от Народното събрание след изявлението на Семерджиев, без да отговори на журналистически въпроси. Той не разбрал, че има интерес за въпроси, а и е закъснявал за среща със синдикатите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.
"Излязох по коридора, вие как не ме видяхте? Излязох си по коридора, по най-обикновения начин. Връщам се, защото някои писаха, че съм офейкал, други – че съм избягал", каза той на журналистите.
„Никога не съм бягал от никого и от нищо и винаги съм стоял с лице към проблемите. Всъщност, излъгах – веднъж избягах като дете, много ме беше страх от кучета, от кучета съм бягал”, припомни си министърът.