Те ще навлязат на 40 км в морския шелф, за да експериментират технология за използване на сероводорода и превръщането му в електричество. Това съобщи инж. Петко Петков, който работи по проекта в сътрудничество с Института по инженерна химия към БАН.

Пътуването се подготвя от близо година. То бе планирано за юни, но поради натоварения график на кораба било отложено.

„Успяхме да се впишем в програмата му едва сега и се надяваме на хубаво време“,
каза инж. Петков.

Учените ще извършат промишлен експеримент в реални условия. Целта е инсталацията да работи колкото може по-дълго.

В дълбините на Черно море се съдържат около 78 млрд. тона сероводород. Според директора на Института по инженерна химия при БАН проф. Венко Бешков от тези количества може да се произведат 9000 млрд. киловатчаса електрическа енергия.

Но истината е, че досега никой в света не е произвеждал ток по този начин промишлено.

Сероводородът е един от сериозните проблеми на Черно море. Всяка година количеството му се увеличава със 75 млн. тона, което застрашава живите организми.

Според учените, ако той се преработва, морето ще бъде спасено. Ще се получават 100 млрд. киловатчаса електроенергия и 70 млн. тона чиста сяра годишно.

Научноизследователският кораб „Академик“ е в експлоатация от 1984 година (построен е през 1979). През 1988 година е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура. Той е 1225 тона, дълъг е 55,5 м, а дълбочината му на газене е 4,8 м. Екипажът му се състои от 22 души. Научният екип е от двайсетина човека.