Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като откри форум по темата в София, съобщава БТА.

По думите й най-важното, което трябва да се направи, са промените в закона за енергетиката, които ще бъдат изключително важни за успеха на модела на пълна либерализация на пазара. Петкова допълни, че не трябва да се забравя и механизмът за защита на уязвимите потребители, който според нея е задължителен елемент от пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Тя припомни, че още миналата година, съвместно с Главната дирекция "Енергетика" на ЕК, беше разработен механизъм за защита на най-уязвимата част от битовите потребители. Механизмът също ще намери отражение в нормативната уредба, така че да се гарантира защитата на най-уязвимата част от населението, допълни енергийният министър.

Смята се, че след старта на либерализацията токът може да поскъпне с 10-15%, но след това да намери равновесните си нива.

Петкова обаче не се ангажира със срок, в който механизмът ще заработи, тъй като по думите й трябва да бъдат взети всички гледни точки. Тя съобщи, че предстои да се разпише пътната карта по отношение на следващите стъпки, които трябва да се предприемат заедно с промените в закона за енергетиката, които ще дадат възможност да се транспонира моделът, разработен със Световната банка в закон.

Министърът припомни, че моделът е публикуван от служебния кабинет на сайта на енергийното ведомство и вече са събрани всички становища на заинтересованите страни, които се анализират. Становищата ще бъдат представени на среща със Световната банка в началото на юни.

Теменужка Петкова отчете като успех създаването на "Българска независима енергийна борса", която работи от 19 януари 2016 година. Изградихме платформата за търговия "ден напред", в момента факт е платформата за търговия на база двустранни договори, а до края на годината ще бъде факт и платформата за търговия в рамките на деня, каза Теменужка Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов очерта състоянието на българския енергиен пазар. В рамките на 2016 г. България има инсталирана мощност от порядъка на 12 700 мегавата, от които разполагаемата мощност е 9600 мегавата, посочи Иванов.

Той допълни, че прави впечатление изключително голямата разлика между нивата на най-високото и най-ниското потребление на електроенергия в страната - повече от 4500 мегавата. Брутното производство се състои от микс, в който 40 на сто се произвеждат от българските топлоелектрически централи, 35 на сто - от АЕЦ "Козлодуй", 17 на сто - от възобновяема енергия, и само 8 процента - от заводските топлофикационни централи, допълни Иван Иванов.

От 2016 г. количествата електроенергия на свободния пазар превишават тези на регулирания пазар - 54 процента за свободния и 46 на сто - за регулирания. В същото време броят на потребителите, сменили своя доставчик през 2016 г., е над 85 000, но от тях само 1000 са битовите потребители. По думите на председателя на КЕВР това показва, че ако не разглеждаме количествата електроенергия за свободния и регулирания пазар, а броя клиенти, само 3 процента от клиентите на електроенергия в страната са на свободния пазар, но това са и големите потребители, средни и някои малки. 97 на сто, основно битови потребители, продължават да са на регулирания пазар, посочи Иванов.