Земетресението е станало в 3:57 сутринта в събота местно време (21:57 петък българско време).

Епицентърът се е намирал в югозападната част на острова, а дълбочината му е била около 10 километра.

Близо 340 души бяха спасени от отломките в Тайнан, най-тежко засегнатия град. Над 100 души са в неизвестност. Спасителните екипи бързат да открият изчезналите хора дори след падането на нощта.

Властите посочват, че 475 души са ранени, но 368 от тях са изписани от болниците до късния следобед.

В района Юнкан е разрушена 17-етажна сграда, друга, 16-етажна, е частично разрушена. Сериозно са пострадали още 7-етажна сграда, няколко по-малки постройки и търговски комплекс. Общо 16 сгради са разрушени или сериозно повредени, според представител на градските власти.

Вижте снимки>>

17-етажната жилищна сграда е била дом на около 250 души в 96 домакинства, според данни на Центъра за спешни операции.

Служител на центъра посочи, че в срутения жилищен блок са загинали шест души, включително 10-дневно бебе момиченце.

Някои медии вече заподозряха в недобросъвестност и икономия на материали строителите на 17-етажната жилищна сграда.

В репортаж на Китайската централна телевизия местни специалисти обръщат внимание на това, че не са били спазени нормите за сеизмично опасни райони при връзване на арматурата на опорните метални стълбове.

Освен това на места в бетонните опорни колони на зданието се виждали варели от растително масло, които се използват вместо бетон за запълване на празнини.

В друг район на 1,8-милионния Тайнан воден резервоар, паднал от покрив, е убил 56-годишна жена, а 40-годишен мъж е намерен мъртъв от раните си сред разрушен хотел.

Най-високият небостъргач в Тайван включи специални светлини в подкрепа на пострадалите. По стените на кулата "Тайпе 101", чиято височина достига 509 метра, се появиха надписи "Дръж се, Тайнан!", "Благословен да е Тайван!".

Жителите на Тайнан съобщават, че трусът е бил усетен силно от тях. Според сеизмолозите трусът не е бил много силен с магнитуда си от 6.4 по скалата на Рихтер, но е бил усетен силно заради плитчината си.

Обикновено по-плитките земетресения нанасят повече щети от дълбоките.

Компанията Тайван семикъндъктър менюфекчъринг ко - Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd - TSMC), която е доставчик на Епъл (Apple), обяви, че в завод в Южен Тайван, където рано тази сутрин удари земетресението, са повредени силициеви пластини и е засегнат към 1 процент от доставките.

Тайван семикъндъктър, най-големият в света подизпълнител в производството на полупроводници, има едно от най-големите и най-нови съоръжения за 12-инчови силициеви пластини в град Тайнан.

Засега Ти Ес Ем Си, сред чиито клиенти е и Куалком (Qualcomm Inc.), е единственият доставчик на Епъл в Южен Тайван, съобщил за нанесени щети от бедствието. Говорителка посочи, че са счупени пластини в процес на изработка.

След труса социалната мрежа "Фейсбук" активира функцията "проверка за безопасност", даваща възможност на потребителите да разберат дали близките и роднините им са в безопасност, както и да съобщят, че самите те са добре, ако са в района на стихийно бедствие.

Това съобщи на страницата си основателят на мрежата Марк Зукърбърг.