Спасителният център в Тайнан, най-тежко засегнатият град, съобщи, че изпод отломките са спасени 171 души след земетресението с магнитуд 6,4, което разтърси района вчера призори.

Кметът на Тайнан Лай Чънтъ заяви в интервю от мястото на срутване на сграда, че според оценките на спасителните служби има още 124 затрупани. Много от тях са на дъното на развалините.

Много от спасените са били открити благодарение на информация за възможното им местоположение, получена от съседи, които са успели да излязат. Ранените са около 500 по данни на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Близо 100 от тях все още са били задържани в болницата за по-дълъг срок. Спасителната операция се е забавила, защото спасителните екипи трябва да разчистват отломките на ръка, обясни кметът Лай. В противен случай те рискуват да наранят оцелелите.

Кметът доведе на мястото на инцидента и японски екип от доброволци. Зрелищното срутване на 17-етажна сграда предизвика въпроси за качеството на строежа. Вътрешният министър Чен Вейзен заяви, че ще се проведе разследване.

В града са се срутили още 9 сгради, а 5 са се наклонили.

Поп-звездата Мадона изрази съчувствието си на засегнатите от земетресението, които са загубили домовете си или свои близки. Тя беше в столицата Тайпе за два концерта, когато стана трусът.