Доналд Тръмп разговаря в петък по телефона с президента на Тайван Цай Ингвен, което е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един Китай през 1979 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс потвърди, че разговорът се е състоял и посочи, че двамата са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ".

Телефонният разговор, който предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин.

Цай Ингвен беше една от четиримата лидери, с които Тръмп разговаря вчера. Останалите бяха президентите на Афганистан и Филипините Ашраф Гани и Родриго Дутерте и сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Китай: Нищожна маневра на Тайпе

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че не вярва телефонният разговор между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и президента на Тайван Цай Ингвен да промени политиката на Вашингтон за признаване на един Китай, съобщи базираната в Хонконг телевизия "Феникс", цитирана от световните агенции.

"Това е чисто и просто нищожна маневра на тайванската страна", заяви Ван И на външнополитически семинар.

Тайван е един от най-чувствителните политически въпроси за Китай и Пекин обикновено осъжда остро всякакви официални контакти на чужди правителства с неговите лидери.

Китай е дълбоко подозрителен към Цай, която спечели изборите през януари, и смята, че тя ще се стреми към независимост на острова, което за Пекин е червена линия. Тя обаче настоява, че е за запазване на сегашния статут и за мирни отношения с Китай, припомня Ройтерс.