Пунктът беше блокиран спонтанно тази сутрин в 7:30 часа. Шофьори спряха движението  по трасето от Румъния за България при Дунав мост 2 около 4 километра след граничния пункт. Протестиращите настояха да бъде разрешен проблемът с дългото чакане на граничния пункт.

Турски товарен автомобил и български микробус бяха затворили за движение трасетата от Румъния към България, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Граничните полицаи продължават да работят на пълен капацитет - товарните автомобили се пропускат на 4, вместо на 3 трасета. През последното денонощие на граничния пункт са обработени 465 камиона на вход и 702 камиона на изход от страната.

При необходимост ще се пропускат с предимство леки автомобили. На срещата с протестиращите шофьори бе и началникът на видинската полиция Янко Янколов.

Сред хората, които бяха блокирали граничния пункт, имаше български и турски шофьори. Един от турските шофьори каза, че навсякъде на изходните пунктове на България се образуват опашки и според него този проблем трябва да бъде решен най-после.

Някои от шофьорите чакат вече втори ден на граничния пункт. Много от тях казват, че такива опашки между две държави членки на ЕС не се образуват другаде. Такива опашки няма между Румъния и Унгария, както и другаде между две европейски страни, а само на изходните пунктове на България, смятат още шофьорите. Турските шофьори казаха, че опашките на ГКПП „Капитан Андреево“ също надхвърлят 15 км.

Километрични опашки от тирове се образуват последните дни на Дунав мост при Видин и Русе. Целият трафик от тежкотоварни автомобили между България и Румъния минава през Русе и Видин заради ледохода, който спря фериботите по река Дунав. По думите на Гранична полиция от българска страна работят три гишета. Въпреки това трафикът е изключително интензивен, а опашките - дълги.

Очаква се опашката да намалее до няколко дни, но прогнозата е, че камионите ще започнат да се връщат в България след около седмица и ще образуват подобен трафик от румънска страна. В момента опашка от страна на Румъния няма.

По-късно през деня министърът на външните работи Даниел Митов проведе телефонен разговор с румънския си колега Теодор Мелешкану във връзка със създалата се ситуация.

По време на разговора министър Митов отбеляза отличното сътрудничество между България и Румъния като подчерта важността от полагането на общи усилия за предотвратяването на подобни ситуации по общата граница, което е в интерес и на двете страни. Той изрази увереност, че ще се работи в координация за пълното нормализиране на обстановката.

За сряда е насрочена и среща между граничните служби на България и Румъния.