Кузя, който миналата година се прослави със своите дълги пътешествия из Китай, където бе пуснат на свобода, стана герой на австралийския филм "По следите на тигъра на Путин" съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА. 

Лентата предизвика широк интерес сред любителите на природата.

Кинотворбата разказва не само за пътешествията на Кузя из Китай, но и за това как местните жители се отнасят към тези четириноги "туристи". Филмът предизвика широк интерес в Китай и част от средствата, спечелени от прожекциите, бяха преведени във фонда "Феникс". Сумата не е голяма - 519 долара, но тя показва как хората могат да помогнат за опазването на тигрите. Парите ще бъдат използвани за охраната на събратята на Кузя в Приморие.

"Феникс" се грижи за реализацията на програмите по опазването на амурските тигри и на далекоизточните леопарди. 

Миналата година обаче от Китай дойде информацията, че Кузя е нападнал курник и се е нагостил с пет кокошки миналия месец.

Друг тигър, също пуснат на свобода, макар и не лично от руския президент, пък изял 18 кози и предизвикал тревога сред фермерите. Хищникът Устин устроил пира си във ферма, чийто собственик по-късно беше компенсиран за щетите от местните лесничейски власти.