След 32-часова обсада полицията атакува. Мера излязъл от банята, където се криел, стреляйки яростно и ожесточено, и бил убит, заяви прокурорът на Париж Франсоа Молен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Въоръженият мъж е бил застрелян в главата от полицията, когато се опитал да избяга през прозореца.

При престрелката са ранени двама командоси.

По думите на вътрешния министър Клод Геан до атаката се стигнало, след като спецчастите огледали със специални камери жилището и не открили следа от терориста. Видеосонда проникнала в банята, където открила Мера.

Били са направени всички опити заподозреният да бъде задържан жив. "Имаме приоритет - той да се предаде, за да го изправим пред съда, да го заловим", каза по-рано Клод Геан.

Преди атаката
Терористът не реагира нито веднъж след като полицията взриви капаците на прозорците му.  На няколко равни интервала през нощта полицаите взривяваха мощни експлозиви пред прозорците на сградата, за да не позволят на заподозрения убиец да заспи и да сломят издръжливостта му.

Едновременно с това фасадата на сградата, в която са спрени водата, газът и електричеството, бе осветявана с прожектор. Полицаите не пристъпваха към действия, защото не знаеха какви оръжия има Мера.

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че трябва да се изясни дали разузнаването е допуснало грешки при наблюдението на Мохамед Мера. На въпрос защо Франция не отделя повече средства за по-добър контрол на известните малцина френски джихадисти, министърът отвърна, че те са под контрол и че Мохамед Мера неотдавна е бил разпитан от разузнаването.

Камерата

Прокурорът Франсоа Молен каза още, че Мохамед Мера, вдъхновен от радикалния ислямизъм, е заснел и трите си нападения от последните десетина дни, при които уби три еврейски деца на възраст между 4 и 7 години, равин и трима френски военни, като рани тежко четвърти.
Полицията намери в жилището на Мера камерата, с която той е заснел престъпленията си, и изгледа "изключително красноречивите" записи, направени с нея, предаде Франс прес, като цитира прокурора.
Камерата на Мера е била намерена в чанта в апартамента му.

Ал Кайда
Групировка, свързана с Ал Кайда в ислямския Магреб, пое отговорност, в комюнике, разпространено днес в интернет, за убийствата в Тулуза и призова Франция да преразгледа "враждебната си политика" спрямо мюсюлманите, предаде Франс прес. Текстът, подписан от организацията "Джунд ал Хилафа" (воини на халифата), която в миналото е поемала отговорност за атаки в Афганистан и Казахстан, е поместен на сайта Шамих, разпространяващ обикновено комюникета на Ал Кайда.

"Убийството в Тулуза беше извършено от Юсуф Французина - един от войните на исляма. Тази благословена от бога операция разтърси ционистко-кръстоносните устои на целия свят и ние поемаме отговорност за нея", се казва в изявлението. В него се отправя призив към френското правителство да преразгледа политиката си към мюсюлманите по света и да изостави враждебните си нагласи към исляма, защото това ще му донесе само нещастие и разрушение.

Серийният убиец Мохамед Мера е един от около 400-те обучени от Ал Кайда екстремисти, които сега се намират на територията на ЕС, предаде ДПА, като се позова на най-висшия експерт на ЕС по проблемите на тероризма Жил дьо Керхоф. Той поясни, че така наречените вълци единаци подобно на Мера са под наблюдението на европейските разузнавателни служби. Повечето от тях са в Германия, Франция и Великобритания, но и в други страни от съюза.
Феноменът на "единаците" става все по-често срещано явление, след като сърцевината на Ал Кайда в Европа бе отслабена през последните 3-4 години, допълни експертът.