Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са обвинени в това, че на 7 февурари, с цел да извършват терористични действия като членове на „Мюсюлмански братя“ и "Ислямска държава", включително против чужда държава, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването е установило, че тримата сирийци - на 20, 22 и 25 години, са получили статут на бежанци в Германия. На неустановена по делото дата през януари те решили да пътуват от там през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на двете терористични организации.

За това свидетелстват множеството снимки на бойци от „Мюсюлмански братя“ и „Ислямска държава на Ирак и Леванте“, открити в мобилните им телефони, както и комуникации с неустановени лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 5 февруари тримата пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през границата с Турция, но на пункта не били допуснати и били върнати обратно. Тогава решили да преминат на българска територия, а оттам - в Турция. На 7 февруари сирийците се качили на автобус в град Александруполис (Александруполи) до Пловдив, който изпълнявал редовни превози от Кавала.

След това предприели пътуване с автобус от Пловдив до София. Пристигнали около 21,00 ч. На автогарата били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в жк „Надежда“, където пренощували.

На другия ден чужденците напуснали хотела и около 17,30 часа се качили на влак за Одрин. Придвижили се до Свиленград, където слезли на гарата в 00,40 ч. и се отправили към гранична пирамида № 315, където смятали да минат границата с Турция.

По същото време обаче служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера и забелязал придвижването на тримата, като му направило впечатление, че спират, оглеждат се и пак продължават към граничната пирамида.

Той изпратил граничен наряд и сирийците били задържани.

За този им опит да преминат държавната граница без разрешение и не през определените за това места, те бяха осъдени по бързото производство и още на 12 февруари бяха осъдени. Присъдите бяха 6 месеца условно с три години изпитателен срок и по 200 лева глоба.

Още същия ден от обаче Спецпрокуратурата им повдигна обвинения за теторизъм и ги задържа отново. Съдът потвърди мярката и до момента Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в София.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 2 август и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“. За това престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода до 10 г.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им, уточниха от прокуратурата.

Имайте предвид, че това е първото такова дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин“, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че към момента и тримата се възползват от правото си да не дават обяснения.