В ранните часове на 7 юли преди едно десетилетие четирима млади британски мюсюлмани взривиха скрити в раниците си самоделни бомби в лондонското метро и в един автобус по време на сутрешния час пик. Наред с вдъхновените от Ал Кайда атентатори, загинаха 52 души и бяха ранени около 700.

Вижте снимки >>>

Роднини и близки на жертвите, оцелели при нападенията и политици се събраха да почетат паметта на убитите на 7 юли 2005 година.

"Днес страната почита паметта на жертвите на едно от най-кървавите терористични зверства във Великобритания", заяви в комюнике Дейвид Камерън.

"Десет години след нападенията от 7 юли в Лондон, терористичната заплаха продължава да е колкото реална, толкова и смъртоносна - убийството на 30 невинни британци, отишли на почивка в Тунис, напомня с пълна сила този факт. Ние обаче никога няма да се уплашим от тероризма".

Камерън и кметът на Лондон Борис Джонсън запазиха минута мълчание със сведени глави, след което положиха венци на мемориала на жертвите от атентата в Хайд парк. По-късно ще присъстват на възпоменателна церемония в катедралата "Сейнт Пол".

Отскоро страховете във Великобритания са съсредоточени върху стотиците младежи, сред които тийнейджъри, заминали да се присъединят към "Ислямска държава".

Семейството на една от жертвите на лондонските атентати от 2005 г. - Мириам, води битка срещу екстремизма. Нейната сестра - Естер Хайман, избра да намери отдушник на гнева си, като разубеждава младите британци да се посвещават на тероризма.

Семейството на Мириам създаде интернет сайт, който предлага педагогически средства на училищата, за да се борят срещу екстремизма. Идеята е да се помогне на британските училища да информират учениците за последиците от насилието, да ги възпитават да са толерантни към други култури и да ги научат да се изразяват спокойно и конструктивно.