„Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки на терористична организация в България”, заяви още шефът на ДАНС, цитиран от "Фокус".

Така той отговори на журналистически въпрос за публикувана от „Ислямска държава” карта къде в Европа има спящи клетки на терористичната организация.

Свързаната с ИД информационна агенция Амак публикува инфографика на страните, където има „спящи клетки", предаде Дарик.

Предприети са действията, които са по плана за сигурността. Всяка институция работи. Имаме контратерористичен план за действие, всяка институция знае какво да прави”, заяви още Димитър Георгиев, след като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на службите.

Няма непосредствена заплаха от тероризъм за страната, нито конкретни сигнали, каза пред журналисти и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която също беше изслушана от парламентарната комисия. Тя посочи, че мерките, които се предприемат, следват логиката, че в близост до България има усложняване на ситуацията.

Имаме много ясен план, по който институциите, различните нива на управление в държавата действат в ситуация на повишена заплаха, заяви обаче сутринта по БНТ Румяна Бъчварова. Имаме предписание как да действаме, ако не дай си Боже имаме такова събитие, каза вътрешният министър.

В комисията днес е обсъден проектът за Закон за тероризма, който урежда, по думите на министъра, нов начин на отношенията между институциите.

Председателят на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ каза, че за първи път с този закон се споменава ограничаване на правата на гражданите и това било обсъдено днес. По думите му обаче другата гледна точка е, че при терористичен акт също се ограничават правата на гражданите.

Дилемата между това да гарантираш сигурността и да запазиш правата като че ли все повече се измества в посока на сигурността, каза още сутринта вътрешният министър.

На практика ограничаването на правата е една от победите на тероризма над съвременната цивилизация. Колко далеч може да поставим всички огради от летищата например, колко време трябва да отделят гражданите, за да пътуват спокойно, както е било доскоро, реторично попита Бъчварова.

От вчера Специализираният отряд за борба с тероризма (СОТБ) засилено охранява Летище София. Още преди терминал 1 и 2 екип на жандармерията спира автомобили за проверки. На място Бъчварова коментира вчера, че се правят всички проверки на пътниците.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?