Петнадесетата жертва е мъж на 34 години, жител на градчето Вилагранда дел Пенедес, съобщи каталунският министър на вътрешните работи Жоаким Форн, цитиран от световните агенции и БТА.

Мъжът е намерен мъртъв с прободна рана в автомобила, който полицията се опита да спре за проверка и който по-късно бе открит близо до Барселона в градчето Сант Жуст Десверн.

Досега полицията не свързваше този инцидент с атентата с микробус в Барселона. Сега се смята, че водачът на микробуса убиец, който избяга от местопрестъплението, е похитил кола, за да напусне бързо района и е убил човека, намиращ се в колата.

На 17 август шофьор на микробус се вряза в хора на оживената барселонска улица "Рамбла". Впоследствие бе извършен втори терористичен акт в град Камбрилс в южната част на Каталония, където полицията ликвидира петима терористи.

Във връзка с новите разкрития каталунската полиция съобщи чрез Туитър, че издирваният нападател от Барселона - мароканецът Юнес Абуякуб, е опасен и може би въоръжен, предаде Франс прес. Каталонските власти идентифицираха именно него като шофьора на микробуса.

22-годишен мароканец е шофьорът, мачкал на ”Ла Рамбла” >>

Терористите от Барселона са продавали злато и скъпоценни камъни, за да се сдобият с пари, необходими им за купуването на материали за нападенията. Това съобщи днес испанският уебсайт "Конфиденсиал", като се позова на правоохранителните органи, предаде ТАСС.

Според публикацията терористите са изкарали 1200 евро, с които купили 106 бутилки с газ бутан. Те се съхранявали в жилищна сграда в град Алканар, където на 16 август, ден преди нападението в Барселона, е станала експлозия.

Откриха 120 газови бутилки за атаки в Испания >>

Полицията проучва по какъв начин скъпоценностите са попаднали в ръцете на терористите. По данни на вестник "Мундо" подготовката на терористичната група е продължила шест месеца.

Майката на Юнес Абуякуб отправи в ефира на френската телевизия Бе Еф Ем призив към него да се предаде на полицията и каза, че е по-добре той да е в затвора или да умре, вместо да убива други хора.

Тя каза още, че би искала онова, което той е направил, да не се беше случвало и заяви, че няма нищо общо с терористичния акт, извършен от него, нито с бягството му.