Миниван се вряза в будка за продажба за вестници на площад "Каталуня", близо до централния булевард „Ла Рамбла” в Барселона. По пътя си блъска преминаващите оттам хора. Колата се е движила около 600 метра на зигзаг с 80 км/час.

Сигналът е получен в 17.15 часа местно време (18.15 българско време), а нападението е било извършено в 17.05 местно време (18.05 българско време)", съобщи за Нова българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Черната равносметка

По последни данни жертвите са 13, а ранените над 100, от които 15 тежко.

Граждани на 24 страни са пострадали при атентата, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. По-рано беше съобщено за пострадали от 18 страни.

Няма информация за пострадали българи.

По непотвърдена информация трима от загиналите са германски граждани.



Арестуваните

Двама мъже бяха арестувани след атентата в Барселона, те са свързани със случилото се, но нито един от тях не е шофьорът, заяви полицията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Шофьорът е напуснал автомобила и е тръгнал пеша и както изглежда, не е въоръжен, заяви каталунската полиция. Тя съобщи още, че единият от двамата арестувани е мароканец, а другият е от испанския анклав в Северна Африка Мелиля. Арестувани са в два различни града в Каталуния - Рипол и Алканар.

Според испански медии задържаният мароканец е Дрис Укабир. С негови документи е бил нает буса, използван в Барселона. Укабир е арестуваният в Рипол на стотина километра северно от Барселона, когато отивал в полицията, за да каже, че документите му са били откраднати.

Полицията потвърди, че мъжът, прегазил двама полицаи на КПП в Барселона, е бил застрелян, но добави, че този случай не е свързан с атентата с буса.

Планирани удари

Испанската полиция уби петима терористи, опасани с колани с експлозиви. По-късно съобщиха, че джихадистките пояси с експлозиви бали фалшиви.

Атентаторите се опитали да врежат автомобил в пешеходна зона в курортния град Камбрилс, на 120 км югозападно от Барселона, но са били застреляни от полицията.



При нападението са ранени 6 души, двама от тях тежко. Един от ранените е полицай.

В четвъртък сутринта при експлозия в жилище в каталунския туристически град Алканар са загинали двама души, които според полицията са подготвяли взривно устройство.

Полицията е категорична, че има връзка между трите случая.

По всичко личи, че координираните атаки в Барселона и Камбрилс и замисленият атентат в Алканар са насочени не толкова към местни хора, а към туристи от други държави.