Съдия Аделина Иванова, избрана със системата за случайно разпределение на делата, взе решението, след като стана ясно, че повечето от хората, които пострадаха при терористичната атака на 18 юли 2012 година, не са редовно уведомени за делото, предаде БНР.

Tова означава, че те не знаят за правата си да се конституират като частни обвинители и граждански ишци.

Прокуратурата и адвокатите ще опитат да призоват пострадалите за следващото съдебно заседание.

Усилията да бъдат намерени ще продължат до 10 ноември, включително с помощта на израелски адвокат, който иска да участва в процеса.

Вижте снимки>>>

Обсъжда се и възможността да се съкрати времето на процеса, като някои от пострадалите и свидетелите от Израел бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.

След четиригодишно разследване прокуратурата прати на съд задочно Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас на 18 юли 2012 г.

При атентата са убити 7 души: шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години от село Юруково, 5-има израелски туристи, ранени са 35 души, 4-има много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма, която посреща израелците.

Израелските туристи е трябвало да бъдат превозени от летище „Сарафово” в Бургас до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг.

Днес в съдебната зала е присъствал единствено бащата на Мустафа Кьосев, който изрази надежда, че извършителите на атентата ще бъдат задържани.

Обвиняемите, които ще бъдат съдени задочно, пък се защитават от служебни защитници. Бургаският адвокат Калина Тодорова ще защитава задочно обвинения Мелиад Фарах. Тя обясни, че все още няма еднозначна позиция за това дали той е виновен за смъртта на 6 души и травмите на още 38.

"Още нямам точно убеждение, тъй като материалът, който изчетохме, е доста голям, но в съдебното следствие се разкриват много допълнителни неща, които ще изяснят становището ми. Аз още не съм убедена точно какво ще кажа в негова защита, но имам още неща, които трябва да изясня във връзка с воденото тук съдебно следствие. Там ще ми бъдат изяснени лично на мене, за да знам в негова защита какво да кажа", заяви адвокат Тодорова.

Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева - Владислав Янев пък ще защитава правата на част от пострадалите в атентата.

"Разследването е направено изключително компетентно. Участвали са множество специалисти, много експертизи има, съдебни поръчки. Това е едно изключително тежко, трудно разследване, но то е направено оптимално. Взели са участие множество специалисти и в чужбина също са ни съдействали за изясняване и установяване на истината", коментира Янев.

Обвиняемите Фарах и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България. Извършеното престъпление има за свой престъпен резултат: опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица и е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от Ел Хюсейни, роден на 27 май 1989 г. в Ливан, притежаващ ливанско и френско гражданство, се казва в обвинителния акт.

Според прокуратурата, само това, че извършителят не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви.

Пред в. "24 часа" прокурорът по делото Калина Чапкънова разкри малко повече за начина, по който са действали атентаторите:

"За йерархия не би могло да се говори, но съществува разпределение на ролите помежду им в общата задружна дейност. Повдигнатото обвинение е за тероризъм в съучастие. Касае се за усложнена престъпна дейност, при която всеки е трябвало да поеме различна роля. Мелиад Фарах и Хасан Хасан в съучастническа дейност са имали качеството на помагачи, а не на извършители. Фарах е пребивавал около две седмици в страната, Хасан е бил за по-кратък период. Но за йерархия в смисъл установена структура на престъпна група изобщо не би могло да се говори".

На въпрос дали между кориците на делото има име на терористична организация, Чапкънова отговори, че обвинението се отнася само до криминално деяние, осъществено от три лица в съучастие.

По повод информацията за още съучастници, прокурорът уточни, че има данни за трима такива, но в материалите няма доказателства срещу тях.