Това съобщи днес телевизия "Ал Арабия" и показа как радикали подреждат вече пълни с хора клетки из градските квартали, предаде ТАС, цитирана от БТА.

Според очевидци, екстремистите натикват в железни клетки заложници - главно войници от сирийската армия и мирни жители, после ги нареждат по кръстовищата в кварталите под контрола на "Джаиш ал ислам".

Във всяка клетка има от 3 до 8 души. По данни на телевизията, терористите вече са разположили десетки подобни живи щитове в предградия на Дамаск и околни градове, най -много в гр. Дума на североизток от столицата.

Сирийските правителствени войски напредват с помощта на руски въздушни удари.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е загубила за една година 30% от завладените територии. САЩ и техните съюзници бомбардират позициите на ИД от август миналата година в Ирак и от септември миналата година в Сирия.

Коалицията се ползва с подкрепата на иракските власти, но ударите в Сирия не са съгласувани с правителството на тази страна и се нанасят без резолюция на СС на ООН.

Според различни оценки ИД контролира до 90 000 кв. км в Ирак и Сирия, на които е провъзгласен т. нар. Халифат със собствени закони и органи на властта.