Агенцията се позовава на предупреждението, което отправи в петък министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

«Ние си оставяме правото, започвайки от 25 май, едностранно да нанасяме удари по отрядите на международните терористични организации и незаконните въоръжени формирования, които не са се присъединили към прекратяването на бойните действия», е заявил министърът на съвещание във ведомството.

Действията са координирани със сирийското правителство.

Шойгу е пояснил, че те имат отношение и към съгласуването със САЩ, на които Русия е предложила «до 25 май т.г. да продължат работата с формированията на «умерената» опозиция за тяхното присъединяване към режима на спиране на бойните действия».

Друго, за което се очаква сътрудничеството на Вашингтон, е онези отряди, които спазват примирието, да бъдат изведени от териториите, държани от «Джебхат ан-Нусра» и други терористични организации.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров е говорил по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери и е повторил руските предложения за съвместни операции против терористите в Сирия.

Но Вашингтон, както винаги досега, изключва такива операции и допуска само координирано наблюдение и контрол на примирието.

Лавров е поставил също въпроса за прехвърлянето на терористи и оръжие през турската граница според руското официално съобщение за разговора.

Интерфакс припомня, че Ан-Нусра (сирийски филиал на Ал Кайда) концентрира сили около Алепо.

«В района на Алепо лидерите на «Джебхат ан-Нусра» завършват формирането на ударна групировка от общо над 6000 души с цел да блокират правителствените войски в града с от юг – е съобщил в понеделник ген. Сергей Кураленко, началник на руския Център по помирението в Сирия. – А от север те се стремят да прекъснат коридора към гр. Нубол.»

Военни експерти, цитирани от агенцията, смятат, че за започващите руски операции не е нужно подсилване на авиационната групировка, която вече е в Сирия. Един от тях, генералът от ПВО Айтеч Бижев, смята, че удари трябва да бъдат нанесени колкото може по-бързо, тъй като «от територията на Турция подкрепленията за бунтовниците в Сирия потекоха като поток».

«Снимки от безпилотни самолети свидетелстват, че откъм Турция вървят кервани пикапи и джипове, снабдени с едрокалибрени картечници – е пояснил Бижев. – Те трябва да бъдат бомбардирани точно в момента на откриването. После се разпръсват по цялата пустиня и е трудно да бъдат търсени един по един...»

Във вторник правителствените войски в Сирия са пресекли опитите на групировката «Джебхат ан Нусра» да завземе важна електроцентрала в провинция Хама и да отхвърли отбраняващи чести на «Ислямска държава» в района на Палмира, съобщи руското Министерство на отбраната.

През денонощието групи на Ан-Нусра са продължили провокационните си действия, насочени към провал на прекратяването на огъня, добавят от ведомството. На ракетен и минохвъргачен обстрел джихадистите са подложили няколко селища, както и квартали в град Алепо.

Междувременно Сирийските демократични сили (СДС) започнаха настъпление на север от гр. Рака, в който «Ислямска държава» установи през 2014 г. своята «столица» в Сирия.

В СДС, които воюват с подкрепа от САЩ, ядрото са кюрди, но има и арабски бойци. Смята се, че в сегашната операция те са разгърнали около 30 000 души, предаде Би Би Си.