Това каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод задържания 21-годишен младеж Иван Захариев, обвинен в тероризъм.

В четвъртък Специализираният съд остави Захариев за постоянно в ареста.

Разследването е установило, че на 18 март той влиза в България напълно законно и легално. Само 20 дни по-късно влиза в полезрението на службите, като случаят е докладван незабавно на главния прокурор и на председателя на ДАНС, разказа Арнаудова.

По думите й още тогава е била създадено организация за проверка на сигналите, които са получени за Захариев и са набелязани конкретни действия и мерки.

„От тогава до 19 и 20 септември се събираха доказателства, които потвърдиха, че това е лице, което се подготвя, за да влезе и да участва активно в терористични актове на територията на Сирия”, посочи тя.

Младежът е избрал България за място, където да се обучи, за да може да се включи активно в терористична организация. Според доказателствата той е бил и на двудневно обучение в Сирия, където се е учил да стреля с автомат „Калашников”.

Румяна Арнаудова разказа още, че според свидетелските разкази на инструктор от полигон, на който се е обучавал Иван Захариев, той е насочил оръжие директно към него вероятно, за да изпита себе си дали би могъл от упор да убие човек. „Неговото категорично намерение е било да се тренира и да добие умение, така че да може активно да участва в такива действия.

Не става въпрос за психически нестабилно лице”, подчерта тя, като допълни, че в последните две седмици младежът е събирал необходимите документи, за да замине за Сирия и именно това провокирало бързото му задържане.

Предполага се, че скоро е искал да напусне страната. Знаел е, че представлява интерес и за него е било проблем да излезе от страната с името Джон Захариев, затова е променил името си на Иван", това обяви още говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова