"Анадарко" ще се включи в конкурса за търсене в блоковете „Терес“ и „Силистар“, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ, като цитира един от директорите в компанията Ерик Фрай.

Интересът на "Анадарко" е бил заявен пред председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на управителния съвет на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров.

Тримата са в САЩ, за да посетят изложението, посветено на проучванията и добива на нефт и газ, което се провежда в Хюстън.

По-рано стана ясно, че друга голяма компания - „Ексън Мобайл", също сериозно обмисля да се включи в конкурса.

Обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 година. Компаниите могат да подават оферти до 21 септември тази година.

След провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

През февруари Делян Добрев проведе среща и с представители на „Статойл“, които заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че има големи залежи на природен газ в морския газов блок „Хан Аспарух” и е оптимист за блоковете „Силистар" и „Терес".

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?