Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в „Ексон Мобайл“ Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на „Ексон Мобайл“ край Хюстън, САЩ, а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант, отбелязаха от партията.

По време на срещата Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите им и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 година.

Компаниите могат да подават оферти до 21 септември тази година, отбеляза още Добрев.

Зам.-министър Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

Делян Димитров от “Булгар­трансгаз” подчерта също, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно и освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От „Ексон Мобайл“ заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море, завършва съобщението на ГЕРБ.

През февруари Делян Добрев проведе среща и с представители на „Статойл“, които заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че има големи залежи на природен газ в морския газов блок „Хан Аспарух” и е оптимист за блоковете „Силистар" и „Терес".

По думите на Добрев находищата могат да намалят зависимостта ни от внос на синьо гориво.

Европейската комисия смята, че всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа трябва да имат поне 3 източника на газ.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?