Българката надделя над американката, която е №2 в световната ранглиста, в два сета 6:2, 6:3 гейма.
Това е изключителен успех на тревните кортове в Лондон, където нито една българка досега не е играла на полуфинал.

Цветана Пиронкова побеждава за втори път Винъс Уилямс. За първи път българката се наложи над по-голямата от сестрите Уилямс в първия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2006-а година. Тогава тя гордо показа гърба на анцуга си, на който да се прочете името България, припомня БТА.

С победата си сега Пиронкова попречи на Винъс да запише победа номер 200 в турнир от Големия шлем в 11-ия си четвъртфинал на Уимбълдън!

Цветана Пиронкова е първата българка, която достига до полуфинал на Уимбълдън. За големия успех тя ще прибере 250 000 лири и 900 точки за световната ранглиста. А след края на турнира ще има най-предно класиране в кариерата си - около 35-о място в световната ранглиста.

Съперничка на Пиронкова на полуфиналите е Вера Звонарьова (Русия), която надделя над Ким Клайстерс (Белгия) с 2:1 сета - 3:6, 6:4, 6:2. Това е първа победа на Звонарьова над бившата номер 1 в света в шестте им досегашни срещи.

Интересно е, че Пиронкова и рускинята имат един мач помежду си - миналата година на Откритото първенство на Москва през октомври. Тогава Пиронкова прегазва Звонарьова с 6:0, 6:2 в среща от втория кръг.

„Доволна съм, защото с всеки изминал мач придобивам по-голяма увереност и допълнителен опит в играта на трева, което е важно за мен. Спокойна съм и може би това е една от причините за доброто ми представяне”, каза тя преди сблъсъка с Уилямс. 

Вижте още снимки на Цвети Пиронкова след знаменитата й победа


Достигането до четвъртфиналите на Уимбълдън за Пиронкова не е първото в историята на българския тенис. Трите сестри Малееви донесоха на България общо 18 четвъртфинала в турнири от Големия шлем, съобщи Novsport.