Трупът на починалия в Дупница е открит тази сутрин на ул. "Страхил Войвода". Причината за смъртта е измръзване, съобщи директорът на центъра за Спешна помощ в Кюстендил д-р Анелия Георгиева, цитирана от БТА.

Мъжът, който е от село Самораново, е бездомник, допълниха от Спешния център. Тялото му е открито от минувачи тази сутрин. Трупът е закаран за аутопсия в Кюстендилската болница, допълни д-р Георгиева.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН съобщиха за "Фокус", че тази сутрин са регистрирани пет отрицателни температурни рекорда: в Ахтопол – минус 4,6 градуса, Драгоман – минус 17,8 градуса, Монтана – минус 11,0 градуса, София – минус 13,6 градуса и в Пловдив - минус 9.8 градуса (с уточнението, че там старата станция е била на друго място).

Във Видин са измерени минус 15.8, минус 12 в Плевен, минус 13 в Ново село.
В останалата част на страната температурите са по-високи от минус 10 - минус 5.5 във Варна, минус 9 в Чирпан.

За Пернишка и Кюстендилска област за днес е обявен оранжев код за опасно студено време. За други 15 области е обявен жълт код.

Днес ще има незначителна облачност, до слънчево време. Дневните температури ще са от минус 2 до плюс 4 градуса.

През следващите 2-3 дни времето ще омекне. В средата на седмицата отново ни очакват по-ниски сутрешни температури, но за Коледа предстои затопляне.

Минималните температури в събота ще бъдат по-високи от днес, но ще са все още ниски, от около минус 9 по поречието на река Дунав до минус 4 градуса на юг.  Дневните температури ще бъдат от 1 до 6 градуса. След обяд същия ден облачността ще се увеличава и вплътнява и над Северозападна България ще започнат превалявания от сняг и леден дъжд. Там е възможно да се образува поледица заради все още отрицателните температури на земната повърхност.

До полунощ срещу неделя слаби превалявания са възможни в цялата западна част на страната, а до сутринта - над цяла Северна България. В повечето места валежите ще са от дъжд или в смесена фаза и опасността от поледици при околонулеви температури остава.

В понеделник ще бъде по-често облачно, със слаби превалявания, предимно от дъжд. Минималните температури ще са от минус 2 до плюс 3, а дневните - от 3 до 8, в крайните югоизточни и югозападни райони до около 10.

Във вторник и сряда се очаква ново активизиране на валежите, предимно в Рило-Родопската област, където ще са от сняг. Превалявания, предимно от сняг, ще има и в останалата част на страната, но те ще бъдат слаби, според сегашните прогнози, тъй като средиземноморският циклон, който ги причинява, ще мине по-южно от страната ни.

В четвъртък и петък сутрин отново ще бъде студено, с температури от минус 9 до минус 4, на места в низините до минус 10, минус 12, а дневните ще са от минус 2 до плюс 4 градуса.

В дните преди Коледа времето отново ще омекне и температурите ще се повишават.
Предварителна прогноза за Коледните празници очаквайте в началото на следващата седмица.